Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο προς μελέτη από την αρχαιότητα. Ο Πυθαγόρας για παράδειγμα, ο πρώτος αναγνωρισμένος θεωρητικός μουσικός, έχει χαρακτηριστικά τονίσει πόσο πολύ θετικά επηρεάζει η μουσική και πως βοηθά στην καλή ψυχολογική κατάσταση. Επίσης, ο Πλάτωνας υποστήριζε πως η μουσική έχει ηθοπλαστική δύναμη, ο Αριστοτέλης στο έργο Πολιτικά αναφέρει πως ανάλογα με τον τόνο και τον ρυθμό μεταβάλλεται η συμπεριφορά του ανθρώπου, ενώ ο Ιπποκράτης συνιστούσε θεραπείες με την μουσική!
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, κάθε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα μουσικό άκουσμα, ακόμη και τα παιδιά που δε έχουν αναπτύξει τον προφορικό λόγο. Στην παιδική ηλικία είναι έμφυτη η ανταπόκριση στον ρυθμό κυρίως μέσω της κίνησης μιας και αυτό τους βοηθά στο να επικοινωνήσουν. Η μουσική δίνει την εναρκτήριο δύναμη για την κίνηση και τον έλεγχο του σώματος, της ισορροπίας, της ατομικής ικανότητας, της εξερεύνησης του χώρου, της ψυχικής υγείας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων. Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αποκλειστικά με την μουσική ή και ακόμη συνδυαστικά με τον χορό και την ζωγραφική. Τους βοηθά λοιπόν να γίνουν πιο κοινωνικά, εξωστρεφή και να μπορούν να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μουσική δρα σαν γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από την ελληνική λαϊκή μας παράδοση, χρήσης μουσικής στα βρέφη βέβαια αποτελούν: τα νανουρίσματα, τα ταχταρίσματα και τα παιχνιδοτράγουδα, τα οποία ενισχύουν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις κινητικές δεξιότητες των μικρών παιδιών αλλά και τους δεσμούς με τους γονείς.
Τα οφέλη που προκύπτουν λοιπόν είναι πολλά και αφορούν σε αισθητηριακές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχοκινητικές δεξιότητες των παιδιών όπως η ανάπτυξη και η ακουστική διέγερση των βρεφών, η ενίσχυση των δεσμών με τους γονείς, η δυνατότητα μιας πρώτης κοινωνικοποίησης, η έκφραση και εκτόνωση μέσα από το παίξιμο εύκολων μουσικών οργάνων, η κατανόηση των πρώτων βασικών εννοιών, ο συντονισμός κινήσεων και άλλα. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο είναι η εξοικείωση και η ελεύθερη έκφραση των μικρών μέσα από τη μουσική και το ρυθμό ενώ προετοιμάζονται δυναμικά στο να συμμετέχουν τα επόμενα χρόνια τμήματα παραδοσιακών χορών και εκμάθησης μουσικών οργάνων.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η μουσικοκινητική ενισχύει τους δεσμούς γονέα- παιδιού καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα τμήματα μουσικοκινητικής είναι συνδυαστικά και διαδραστικά. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να «παίξουν» με τα παιδιά τους με την καθοδήγηση του συντονιστή του τμήματος, να μοιραστούν στιγμής διασκέδασης και χαλάρωσης.
Στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής που οι στιγμές με τα παιδιά μας είναι λιγοστές τουλάχιστον ας φροντίσουμε να είναι δημιουργικές. Το My Playce Γλυφάδας, μέλος του Winorb Club, είναι ένα περιβάλλον ασφαλές και χαρούμενο. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να αναπτυχθούν νοητικά και συναισθηματικά.
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 210 9601365, καθώς και στο email glyfada@myplayce.gr.